Posjet delegacije Ureda za financijske mehanizme Norveške uprave za vodne resurse i energiju

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“ financiranog u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine, ugostio je delegaciju Ureda za financijske mehanizme i Norveške uprave za vodne resurse i energiju, koja je ujedno i donatorski partner na Programu „Energija klimatske promjene“, a ova delegacija tako je stigla i u Veliku Goricu.

U razdoblju od 5. do 7. veljače 2024. godine članovi delegacije, gđa Gunn Oland, predstavnica Norveške uprave za vodne resurse i energiju, i gđa Camilla Langsholt, predstavnica Ureda za financijske mehanizme, su zajedno s Upraviteljem Programa i Programskim partnerom (Energetski institut Hrvoje Požar), odradili čitav niz aktivnosti, s ciljem informiranja istih o dosadašnjim postignućima u provedbi kako projekata, tako i samog Programa „Energija i klimatske promjene“.

Terenska posjeta započela je u Gradu Velikoj Gorici prezentiranjem projekta „Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE“ u okviru kojeg je postavljeno 20 sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije iz energije sunca na javne zgrade na administrativnom području Grada Velike Gorice – osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, sportskim objektima i dr., a s ciljem povećanja kapaciteta te posljedično povećanja udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji električne energije i smanjenju emisije stakleničkih plinova. Očekuje se postavljanje i zadnje dvije sunčane elektrane na objektima Društvenog doma u Maloj Buni i Turističkoj zajednici grada Velike Gorice.

Gostima je prezentiran tijek provedbe projekta, a vidljivo je da je glavnina projekta izvršena. Tako je postavljeno prvih 20 sunčanih elektrana koje će uskoro biti uključene u mrežu, a provedena je i nabava za izgradnju posljednje dvije elektrane. Projekt ima važnu i edukativnu komponentu te su izrađeni edukativni materijali za djecu vrtićke i školske dobi, održane edukativne radionice za djecu osnovnih škola te u vrtićima, izrađeni promotivni materijali koji su podijeljeni građanima tijekom radionica i tijekom gradskih manifestacija, a preostalo je izraditi digitalnu platforme za praćenje rada sunčanih elektrana.

Podsjetimo, ovim projektom vrijednim 654 tisuće eura, od čega 533 tisuće eura sufinancirano iz ovoga financijskog mehanizma, postavljene su 22 solarne elektrane na javne objekte u Velikoj Gorici, od škola i vrtića, sportskih i drugih prostora, a kojima će se izdaci za električnu energiju smanjiti za preko 50% troška energije.