Solarni grad: Velikoj Gorici više od pola milijuna eura za postavljanje sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene

Velikoj Gorici danas je uručen ugovor o sufinanciranju postavljanja sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene na području Velike Gorice. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 654.000 eura, a Grad je kroz 81% sufinanciranja povukao ukupno 533.000 eura.

Inicijativa za postavljanje sunčanih elektrana na krovovima javnih zgrada u Velikoj Gorici započela je izradom aplikacije ”Velika Gorica Solarni grad” u prosincu 2016. godine u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice. Putem navedene aplikacije prikazani su potencijali korištenja sunčanih elektrana na velikogoričkim krovovima višestambenih zgrada u urbanom centralnom naselju Velike Gorice te javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada. Nakon provedenih analiza, u veljači 2021. godine puštena u rad prva sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na krovu OŠ Novo Čiče.

Cilj projekta „Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE“ je korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama u Gradu te na taj način promovirati korištenje obnovljivih izvora energije i time započeti tranziciju grada u smjeru ugljične neutralnosti kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca bit će postavljene na 22 javne zgrade na administrativnom području Grada Velika Gorica – osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, sportskim objektima…kako bi sva područja bila jednako zastupljena neovisno radi li se o objektima u centralnom naselju ili su ona u ruralnim područjima Grada. U sklopu projekta posebna pažnja posvetiti će se promidžbi obnovljivih izvora energije kod mladih građana (vrtićke i školske dobi) s obzirom da će oni na primjeru zgrade u kojoj borave svakodnevno moći povezati teoriju s praksom. Provedbom ovog projekta iskorišteni su potencijali velike većine zgrada u vlasništvu Grada Velika Gorica kod kojih postoji krovna površina povoljne orijentacije te gdje je krovište u zadovoljavajućem građevinskom stanju.

Postavljanjem sunčanih elektrana na zgradama u projektu, Grad odbrojava objekte na putu prema krajnjem cilju solarizacije svih objekata u svom vlasništvu, s obzirom da ostaju samo one zgrade koje su predviđene za provedbu energetske obnove u narednom razdoblju te na kojima je potrebno ojačati krovnu konstrukcija. od tuda i ideja za naziv projekta – COUNTDOWN / ODBROJAVANJE.