Odbrojavanje do energetske neovisnosti: Postavljeno je 19 od 22 solarne elektrane, prva će se u pogon pustiti ona na VVG-u

Krajem studenog u funkciju će biti puštene 22 solarne elektrane na zgradama javne namjene u Velikoj Gorici, koje se postavljaju odnosno već su postavljene u okviru projekta Velika Gorica solarni grad – ODBROJAVANJE.

Zgrade koje uskoro počinju koristiti sunčevu energiju znatno će povećati svoje uštede, njihovim puštanjem u rad podići će se kapacitet za proizvodnju solarne energije na području grada, a sve s ciljem podizanja svijesti građana u obnovljive izvore energije. Velika Gorica tako ide u pozitivnom smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, a nakon vrtića, škola, veleučilišta, Pučkog učilišta i drugih, na red će doći i više stambene zgrade te obiteljske kuće.
Istaknuto je to danas na konferenciji za medije održanoj povodom radionice koja se održava u okviru spomenutog projekta u prostorijama ŠRC Velika Gorica. Konferenciji su prisustvovali partneri projekta – predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Grada Velike Gorice.

-Velika Gorica je 6. najveći grad u republici Hrvatskoj i gradi gotovo 600 kW sunčanih elektrana. 22 zgrade u ovom lijepom gradu zadovoljavat će 37 posto vlastite potrošnje energijom sunca. Projekt se znakovito zove „Odbrojavanje”. Upravo to mora biti poruka: Velika Gorica naš veliki napredan grad napravit će još više sunčanih elektrana, a ovo je jedan lijepi početak – kaže Julije Domac Ravnatelj REGEA-e.

Osnovne škole, vrtići, zdravstveni objekti, vatrogasni domovi, Veleučilište, Pučko otvoreno učilište…ukupno 22 zgrade izabrane su kako bi se solarnom energijom opremio Grad te motiviralo građane da grade slično na vlastitim krovovima.

-Sve sunčane elektrane ostvaruju uštedu, imaju vlastitu proizvodnju energije i tako štedimo energiju umjesto potrošnje iz mreže imamo vlastitu potrošnju, smanjujemo emisiju stakleničkih plinova, financijsku uštedu. Na razini zgrade štedjet će se između 30 i 40 posto vlastite potrošnje električne energije što je svakako dosta i tako treba raditi na svim zgradama – ističe Domac dodajući kako ovo nije kraj te je potencijal Velike Gorice za korištenjem solarne energije velik.

-Posjedujemo još zgrada. Nogometni stadion koji može postati solarni stadion, nove investicije koje se planiraju, ali i višestambene zgrade, obiteljske kuće… Grad promišlja i pružit će potporu svojim građanima. Solarni potencijal Velike Gorice je svakako znatan kao i potencijal cijele Hrvatske. Mi ne koristimo dovoljno sunčeve energije u usporedbi s drugim europskim zemljama mi smo na začelju, bez obzira na relativnu maglovitost, kao što se nama čini ovdje u Velikoj Gorici, mi možemo puno proizvesti, i koristiti do desetak puta više sunčeve energije nego što je koristimo danas – istaknuo je.

Velika Gorica tako je na dobrom putu da postane grad neovisan o vanjskim energentima.

-Ovo je izuzetno važan projekt gdje ćete vi stvarati ovaj grad neovisnim o vanjskim energentima, proizvodit ćete vlastitu energiju što je fenomenalno. Srećom, jedna od najboljih regionalnih energetskih agencija vas prati u tehničkom smislu i drago mi je da zajedno možemo odbrojavati korake do neovisnosti i što većoj upotrebi obnovljivih izvora energije – kazao je Matija Vajdić iz EIHP-a.

U ime Grada Velike Gorice na suradnji i potpori oko provođenje projekta zahvalila se Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica UO za urbanizam i zaštitu okoliša.

Najveća od 22 solarne elektrane postavljena je na OŠ Nikole Hribara, a prema planu trenutno su u tijeku radovi na objektima nekoliko dječjih vrtića i osnovnih škola na području grada i okolice. Idućega tjedna postavit će se posljednja elektrana i to na zgradu POU Velika Gorica, a očekivani kraj radova je konac listopada, dok su očekivanja da bi elektrane u pogon trebale biti puštene u funkciju 30.studenog.