POUVG, škole, vrtići, Gradska dvorana… Električna energija iz sunčanih elektrana

Dvadeset i dvije zgrade javne namjene na velikogoričkom području dobivaju solarne elektrane. Većina njih već je postavljena, pa tkao i solarna elektrana an najvećoj goričkoj školi OŠ Nikole Hribara gdje je održana konferencija za novinare na temu projekta ‘Velika Gorica – Solarni grad – odbrojavanje’.

Proizvedena električna energija koristit će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata, što se već uspješnim pokazalo na OŠ Novo Čiče, a ovim potezom Grad je zagazio u energetsku transformaciju Velike Gorice.

– Danas smo se okupili kako bismo govorili o postavljanju sunčanih elektrana na zgrade javne namjene u Velikoj Gorici. Sredstva smo povukli za 22 sunčane elektrane na 22 zgrade. Gorica je jedini grad koji je toliko sredstva povukao, usporedbe radi, Karlovac postavlja solarne elektrane na 14 objekata, a Zagreb na osam. Projekti su tako dobro odrađeni da su nam sve zgrade javne namjene koje su statički zadovoljavale, prošle na natječaju, stoga se zahvaljujem našoj pročelnici Gordani Mikulčić i svima koji su na tome radili. Nakon što smo napravili pilot projekt u školi u Novom Čiču, danas svjedočimo kako je ušteda energije 89 posto i to su konkretni rezultati. Ovo je ekološki prihvatljivo rješenje i najbolji odgovor u današnje vrijeme kada su cijene energenata nepredvidive i vjerujemo kako će ušteda i na drugim objektima biti takva – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vrijednost ovoga projekta iznosi nešto više od 654 tisuće eura, od čega je 533 tisuće financirano iz bespovratnih sredstava putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine, dok ostala sredstva financira Grad sa svojim partnerima.

– Ovdje postavljamo solarnu elektranu nazivne snage 94 kilovata, to je ujedno i naša najveća elektrana, bit će spojena do kraja ove godine, kao i većina preostalih postavljenih elektrana. Prva je bila u kolovozu na Veleučilištu, početkom prošlog tjedna počeli smo postavljati sunčane elektrane, još nam ostaju na Turističkoj zajednici i društvenom domu Mala Buna – rekla je Gordana Mikulčić Krnjaja, savjetnica iz Upravnog odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Kroz ovaj projekt solarne elektrane koristit će POU Velika Gorica, OŠ Nikole Hribara, Ustanova za upravljanje ŠRC Velika Gorica – dvorana, ŠRC Velika Gorica – upravna zgrada, Dječji vrtić Lojtrica – Smendrovićeva, Dječji Vrtić Velika Gorica – Pucekovićeva, Dječji vrtić Ciciban VG – Vidrićeva 2, OŠ Šćitarjevo, Dječji vrtić Ciciban VG – vrtić i umjetnička škola, Društveni dom Donja Lomnica, OŠ Vukovina, ŠRC Udarnik, Folklorni ansambl Turopolje, OŠ Nikole Hribara – PŠ Gradići, Dječji vrtić Velika Gorica – Buševec, OŠ Vukovina – PŠ Buševec, Sportski dom Kobilić, Turistička zajednica Velika Gorica, OŠ Jurja Habdelića – PŠ Velika Buna, Veleučilište Velika Gorica, Filomen te Društveni i vatrogasni dom Mala Buna.